Tajemství sametu - Kantůrková, Eva, 1930- (Česká esejistika a publicistika, 2018)
Korespondence mezi režisérem Jiřím Svobodou a spisovatelkou Evou Kantůrkovou. Emailová korespondence zahrnuje období od srpna do prosince r. 2012. Na straně jedné zde stojí spisovatelka angažující se za minulého režimu v disentu a na straně druhé filmový režisér a v průběhu let 1990-1993 předseda KSČM. Pozornost je věnována nejen sametové revoluci a počátkům 90. let, ale i dnešní politice, korupci, mezinárodním otázkám, české historii, období normalizace nebo životním osudům obou osobností.