Wydrzie Mediocri : (1985-1997) - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Třetí sbírka básní předního reprezentanta českého undergroundového hnutí, která vznikala podobně jako "Magorův soumrak" a "Magorova děťátka" v letech 1985-1997. V názvu sbírky se patrně skrývá název obce Prostřední Vydří, místo, kde Ivan Martin Jirous zakoupil zchátralý statek a kam jezdil sám nebo s kamarády hledat inspiraci. Zádumčivá a malebná krajina patrně přispěla k tomu, aby se tu básník ponořil do úvah a meditací o životě, o umění a historii, i o některých osobnostech, které sehrály na tomto poli výraznou roli. Objevuje se tu třeba husitský tribun Jan Želivský, dvorní malíř Rudolfa II. Arcimboldo, básníci Verlaine a Ševčenko. Tradičně jsou zde zařazeny i verše, které autor napsal pro své přátele (Jaroslav Hutka, Andrej Stankovič, Karel Malík).