Ubíječ labutí : (1999-2001) - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Sbírka významného představitele českého undergroundu obsahuje především reflexivní a intimní poezii. Jirousovy verše jsou psány charakteristickým rukopisem a jsou nezaměnitelné ve svých příkrých soudech, podpořených typickými výrazovými prostředky. Překvapením této sbírky je básníkův vztah k Bohu, který se zde často dostává až do polohy křesťanské pokory, do oblasti, v níž autor pouze předpokládá, že existuje něco vyššího a definitivnějšího, než je život obyčejného smrtelníka.