Viléma Meistera divadelní poslání - Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Románový fragment německého klasika, předcházející jeho slavnému dvoudílnému bildungsrománu o Vilému Meisterovi. Viléma Meistera divadelní poslání je románem označovaným v kontextu Goethova díla jako "Urmeister", tedy první rozpracování námětu, ke kterému se pak autor podrobněji vrátil ve dvoudílném románu o Vilému Meisterovi. Široce komponovaná próza s řadou autobiografických prvků, doplněná vsuvkami a vedlejšími příběhy, je rozsáhlým, filozoficky fundovaným zamyšlením nad dobou a posláním umělce v ní.