Toman a lesní panna - Čelakovský, František Ladislav, 1799-1852 (Klasická česká poezie, 2018)
Nejznámnější báseň ze sbírky "Ohlasy písní českých", kterou přední tvůrce národního obrození poprvé vydal roku 1839. Doprovázeno barevnými ilustracemi Adolfa Kašpara. Během svatojánské noci jede Toman na koni za svou dívkou do nedaleké hájovny. Jeho sestra ho od této cesty zrazuje, protože je velmi nebezpečná. Zvláště ho varuje před tajemnou doubravou, kterou ovládají zlé síly. Proto se jí Toman raději oklikou vyhne. V myslivně se však dočká nemilého překvapení, neboť jeho milá slaví zásnuby s novým nápadníkem. Zklamaný Toman pak neuposlechne sestřina varování a vrací se domů doubravou, kde se setká s krásnou, leč pro něho osudnou lesní pannou...