Hermann a Dorothea - Goethe, Johann Wolfgang von, 1749-1832 (Klasická světová poezie, 2018)
Epická skladba klasika německého písemnictví je romanticky laděnou selankou, propojenou kontrastním motivem bohatství a chudoby. Johann Wolfgang Goethe rozdělil tuto svou poému, kterou napsal na sklonku osmnáctého století, do devíti kapitol a každou z nich nazval podle jména řeckých můz. Hrdinou příběhu je syn bohatého hostinského, jenž v době francouzské okupace falckého území pomáha místním uprchlíkům. Při návštěvě utečeneckého tábora se setkává s mladou, krásnou, ctnostnou, ale chudou služkou Dorotheou. Jak je u romantického dramatu zvykem, vzniká mezi oběma lidmi i přes propastné sociální rozdíly láska na první pohled, která ovšem musí překonat mnohé nezdary než dojde k jejímu kýženému naplnění...