Svéhlavička - Krásnohorská, Eliška, 1847-1926 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Moderní zpracování klasického dívčího románu o rozmazlené, vrtošivé dívce, která se vlivem důsledné výchovy a dobrého příkladu ostatních změní v rozumnou a pilnou mladou ženu. Pro dívky od 10 let. Zdence zemřela maminka a její otec jí všechno dovolí, aby jí ztrátu vynahradil. Jeho nová žena, Zdenčina macecha, se snaží svou nevlastní dceru laskavě umravnit, vychovat ji a zamezit jejímu bujnému řádění, ale bez výsledku. Rodina se proto usnese, že dívku pošle do malého penzionátu. Zdenka si nejprve postaví hlavu, málem už je vyloučena a s ostudou poslána zpět domů, ale vlivem osiřelé Čechoameričanky Ellen, která je v penzionátu díky podpoře svého zámožného strýčka a už poznala mnohé útrapy a bídu, si postupně uvědomuje, že s tvrdohlavostí a náladovostí to v životě daleko nedotáhne. Nakladatelská anotace.