Růže stolistá : báseň a pravda - Čelakovský, František Ladislav, 1799-1852 (Klasická česká poezie, 2018)
Poslední sbírka výrazného představitele českého národního obrození, poprvé vydaná roku 1840. Do své poslední sbírky shromáždil František Ladislav Čelakovský rovnou stovku básní, v nichž střídá milostnou poezii s vlasteneckými motivy nebo verše s filozofickým a morálním ponaučením. V celém souboru je zřetelně cítit básníkův obdiv k jeho velkému vzoru - Johannu Wolfgangu Goethov, jehož se pokoušel i přetlumočit do češtiny. Za základ sbírky je pak považován cyklus "Pomněnky vatavské", který básník zkomponoval již roku 1831 a v němž vyjádřil své city ke své první manželce Marii Ventové. Verše s intimními náladami jsou pak dominantní stránkou této rozsáhlé sbírky, kterou autor osobně považoval za vrchol své literární tvorby.