Dobrodružný Simplicius Simplicissimus - Grimmelshausen, Hans Jakob Christoffel von, asi 1620-1676 (Klasická světová próza, 2019)
Pikareskní román, zobrazující atmosféru třicetileté války viděnou dětskýma očima, je významným dílem německé barokní literatury. Malý chlapec Melchior, obdařený některými autobiografickými rysy, vyrůstá na rodinném statku, který je však jednoho dne vyplundrován bandou vojáků. Melchior uprchne do lesa, kde jej po nějaký čas vychovává poustevník. Po jeho smrti se chlapec vydává na vlastní pěst do světa decimovaného válkou, střídá nejrůznější pány, prožívá fantaskní dobrodružství, protlouká se poctivě i nepoctivě, aby po mnoha letech skončil na opuštěném ostrově jako poustevník. Námět válečných hrůz, viděných dětskýma očima, je v kontextu barokní literatury velmi novátorský, stejně jako motiv postupného zrání lidského jedince, typický pro bildungsromány 18. století. Pikareskní půdorys, sled dobrodružných příhod nehrdinského protagonisty, byl naopak ve své době velmi populární literární formou.