Ohněm a mečem II - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Světová próza v českých překladech, 2019)
Druhá část historické epopeje z 1. poloviny 17. století rozvíjí osudy hrdinů z prvního dílu a završuje i život vůdce jednoho z nejkrvavějších povstání v Polsku. Vrchol lidového povstání, řada krvavých střetnutí, porážek i úspěchů a vůdčí role Bohdana Chmelenského je přirozenou náplní tohoto dílu, ale značný prostor je věnován i romantickému milostnému příběhu. Rozehrané citové vztahy z první části knihy se soustřeďují na klasicky komponovaný milostný trojúhelník, v němž sok je politickým protivníkem hrdiny a unáší dívku, kterou její milý získá zpět teprve po nevýslovném strádání. Knížka vyniká smyslem pro dobovou atmosféru, hrdinským patosem a citem pro romantiku lidských vztahů.