Povídky - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Klasická světová próza, 2019)
Reprezentativní a obsáhlý výbor povídek velkého ruského klasika. Výbor představuje Dostojevského povídkové dílo v široké tématické a žánrové škále. Drásavé psychologické portréty v novelách Něžná nebo Slabé srdce jsou vystřídány satirickou notou povídek Krokodýl nebo Cizí žena a muž pod postelí, fantastický žánr se objevuje v makabrózním hřbitovním rozhovoru s názvem Bla bla bla nebo v přízračném Snu směšného člověka. Do výboru editoři zařadili i dva texty, dříve česky nepublikované: povídku Chlapec u Kristova vánočního stromku s dickensovským či andersenovským motivem opuštěného dítěte a črtu Mužik Marej, drobnou sváteční vzpomínku z vězeňských zápisků. I na malé ploše se ruský klasik představuje jako mistr psychologického portrétu s hlubokým soucitem pro zranitelné a bezbranné, ať už je k zemi sráží bezohlednost okolí či zákruty jejich vlastních duší.