Citlivka - Shelley, Percy Bysshe, 1792-1822 (Světová poezie v českých překladech, 2019)
Básnická skladba významného představitele anglického romantismu, která byla napsána roku 1820 krátce po smrti autorova dítěte. Ústředním tématem básně je květinová zahrada, která je pod ochranou nejmenované "krásné paní". S dojemnou péčí a láskou pečuje tato líbezná žena o ráj sněženek, sasanek, hyacintů, "pyšných tulipánů" a dalších okrasných bylin, mezi nimiž má místo i citlivka stydlivá, popínavá rostlina s velmi choulostivými listy, které se skloní i při nepatrném kontaktu. Jednoho dne ale ochránkyně sadu nečekaně umírá a po jejím odchodu dochází postupně ke zkáze celého "luzného luhu". Z citlivky "zbyl tu jenom zdraný vrak" a všechna půda postupně prorostla dravým býlím, plevelem a prašivinou. Shelleymu umožnil tento námět zamyslet se nad pomíjivostí času, nad světem, v němž dochází k "hrůzným změnám" a kde není nic trvalého. Život je "omyl, temnota a trest", nad nimi ovšem ční "láska, slast a krása", nesmrtelné pojmy, jež lidské smysly ale nedokážou ještě plně pochopit.