Báječná léta s Klausem - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2019)
Satiricky laděný příběh začíná po listopadu 1989 "sametovým" nadšením a znovu se v něm setkáváme s příslušníky Kvídovy rodiny, známé z autobiografického tiulu Báječná léta pod psa. Volné pokračování románu Báječná léta pod psa vychází přesně po deseti letech od první úspěšné knihy. Podle autorových slov jde i tentokrát o "lehce autobiografickou melancholickou grotesku", v níž se znovu setkáváme s příslušníky Kvídovy rodiny. Autor obohatil román o několik nových postav: Pacovu ženu a jejich dvě nezvladatelná dvojčata. Naopak se z příběhu vytratí Kvídova žena Jaruška, s níž se Kvído rozvádí. Satiricky laděný příběh začíná po listopadu 1989, kdy lidé zbožně naslouchají optimistickým prohlášením tehdejší politické garnitury o rychlém ekonomickém růstu našeho státu a končí mohutnou demonstrací před Českou televizí v lednu 2001. Vieweghův román je velmi osobité ohlédnutí za dvanácti lety, které se významně zapsaly do dějin tohoto státu.