Román pro ženy - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2019)
Z ženského hlediska vyprávěný příběh o milostném tápání mladé redaktorky ženského časopisu je psán s ironickým nadhledem muže o generaci staršího. V rámci svých oblíbených "nápadů laskavého čtenáře" autor nyní jakoby mimochodem nabízí téma a formu, která je na naší současné literární scéně velmi módní: milostný román bez skrupulí, psaný velmi mladými autorkami a odehrávající se pokud možno v mondénní pražské společnosti. Roli mladé redaktorky zvládá autor s vtipem a samozřejmým nadhledem, i zde však objevíme autorovu oblíbenou, částečně autobiografickou figuru, která do děje přináší nečekanou pointu. Na daný žánr jde také o trochu jiné téma: osamělost, způsobenou sobeckým přístupem ke vztahu nebo snobstvím, hrajícím si na velký svět. Happy end je pak opravdu jen ironickým vyústěním "ženského románu".