Vybíjená - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2019)
V psychologickém románu ze současnosti oblíbený český autor retrospektivně ztvárňuje životy skupiny spolužáků z gymnázia. Michal Viewegh tentokrát ponořil sondu do duše svých hrdinů poněkud hlouběji, než u něho bývá zvykem. Umožnil tak čtenářům prožít život pěti vrstevníků, spolužáků z jedné třídy, od jejich dospívání až na práh čtyřicítky. Čtenáři mohou s nimi prožívat jejich přátelství, lásky, prohry i malá vítězství. Kniha je napsaná velmi čtivě. Autor v ní nezapomíná na svůj specifický druh humoru, ale zároveň nutí čtenáře k zamyšlení především nad tím, jak jsme někdy nevšímaví ke svým bližním, jak snadné je "přišít" někomu určitou zjednodušující nálepku a jak těžké je s touto nálepkou žít, nebo se jí zbavit.