Srdce svého nejez : 1981-1986 - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Současná česká poezie, 2019)
Soubor veršů, který významný český básník napsal v letech 1981-1986. Sbírka získala Cenu Jaroslava Seiferta. Básně Karla Šiktance opět provází dusná atmosféra normalizační doby. Je to jakýsi ponurý kaleidoskop, jenž v sobě nese zakódovanou morální absenci, promítnutou do neklidných dějů a událostí. Do Čech vstoupily výjevy, kdy "hvízdá bič", kdy se autorova milovaná Praha mění v kafkovské velkoměsto - a navíc do příběhů vstupuje i hluboký prožitek bolesti a smutku, neboť básníkovi umírá otec. I přes tyto neblahé zkušenosti, přes poznání "koliko děsu v mírné duši" se skrývá, stojí Šiktanc pevně připoután k rodné krajině, k poutům a vazbám, jež ho s ní spojují. Ví, že přes všechna příkoří a strádání ji nikdy neopustí, o čemž svědčí i výmluvně zvolený titul: "Srdce svého nejez".