Dvojník : petrohradská poema - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Klasická světová próza, 2019)
Psychologická novela s fantastickým námětem pochází z raného období autorovy tvorby, spadající do poloviny 40. let 19. století. Povídka vypráví příběh drobného úředníka, kterému komplikuje život existence dvojníka. Autor zde poprvé zpracovává tragické téma lidského rozdvojení, které později rozvinul v románu Bratři Karamazovovi. Stejně jako ostatní prózy z této doby i tento text vyjadřuje upřímný soucit s opomíjenými a nešťastnými lidmi, kteří nemohou nebo nedokážou na svém osudu nic změnit, a zároveň je i ostrou satirou soudobého společenského života.