Vyhnanec s křídly - Vavrečka, Lukáš, 1987- (Současná česká poezie, 2019)
Básnická prvotina současného mladého autora Lukáše Vavrečky obsahuje především verše, které lze zařadit do kategorie experimentální poezie. Sbírka vznikla jako důsledek univerzitního projektu, který se věnoval zkoumání vlivu jazzové hudby na tvorbu poezie. Tato akce chtěla také přispět k oživení básnické obrazotvornosti, jež se měla zrodit ze specifických materiálů, jimiž jsou třeba chemické příručky, manuály a učebnice programování (až později byly zmíněné zdroje doplněny českými překlady moderních francouzských básníků). Autorův experiment spočíval tedy v co nejdokonalejší střihové technice, v níž se jako základní prvek objevovaly neobvyklé slovní variace a komponenty. Je nutno poznamenat, že Vavrečka se nepokouší vkládat do popředí svého výrazu odborné termíny, spíše naopak: jeho řeč se od nich téměř oprošťuje a klade důraz na využití co největšího prostoru pro imaginaci, která se tak stává hlavním předpokladem jak pro nejrůznější jazykové intepretace a hry tohoto souboru, tak i pro jeho celkové, experimentální vyznění.