Chiméry a exil - Král, Petr, 1941-2020 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Svazek obsahuje dvě sbírky (Železná neděle a Modré srdce čili Uši) významného českého básníka a esejisty Petr Krále, které vznikaly v letech 1967-1975. Básnická dvojsbírka shrnuje texty Petra Krále, z nichž některé byly ještě napsány na konci šedesátých let v Čechách, další ale vznikly až během jeho pařížského exilu na počátku sedmdesátých let v pařížském exilu. Petr Král i v těchto básních dokazuje, že patří k významným surrealistickým tvůrcům. V prvním souboru z nich je jeho vznícená obraznost násobena motivy okupace z roku 1968, ve druhém převládá pocit prázdna a samoty spjatý s nelehkým údělem exulanta. Verše vynikají osobitou poetikou v níž se uplatňuje smysl pro zkratku i pro zcela původní slovní gagy a názorně dokumentují, že autorovy umělecké zásady, jazyk a stylistika, jimž jsou v mezích určitého proudu dávány nové možnosti, jenom potvzují jeho pověst jako jedné z nejvýraznějších osobností poválečného českého surrealismu.