Poutník Melmoth - Maturin, Charles Robert, 1782-1824 (Anglický gotický román, 2019)
Povídkový román o poutníkovi, jenž za prodloužený život upsal duši pekelným mocnostem, je výrazným představitelem anglického gotického románu 19. století. Cyklus jednotlivých příběhů, vesměs zobrazujících zlo a děs vně i uvnitř člověka, je propojen postavou Melmotha, poutníka, který se objevuje napříč nejrůznějšími lokalitami a obdobími. Za tuto schopnost a nadpřirozenou délku svého života však zaplatil svou vlastní duší... Próza, vydaná poprvé roku 1820, reprezentuje romantický směr "gotického románu", ale nabízí též kritický pohled na anglickou společnost počátku 19. století.