Vathek - Beckford, William, 1760-1844 (Anglický gotický román, 2019)
Gotická novela z roku 1786 o arabském chalífovi, který uzavřel spojenectví se zlými mocnostmi. Autor, jeden z představitelů klasického anglického "gotického románu", komponoval svou nejznámější prózu jako přepis rukopisu staré arabské pověsti. Vypráví o výstředním, poživačném a po moci toužícím chalífovi Vathekovi, který za pomoci své matky, vzdělané v okultních vědách, uzavře spojenectví s démony s nadějí na získání nadpřirozené moci. Takový kontrakt však pro člověka nemůže dopadnout dobře...