Krajina Eufórie - Hanzlík, Josef, 1938-2012 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Básnická sbírka výrazného představitele české poezie šedesátých let shrnuje autorovu tvorbu, která vznikala přibližně v letech 1963-1970. Ve třech oddílech se Josef Hanzlík pokusil lyrickou formou načrtnout své pocity z období, jež se vyznačovalo nástupem tísnivé až pochmurné atmosféry. Hanzlík tuší, co bude následovat, na jedné straně se těžko smiřuje s nastávající skutečností, na druhé je vnitřně rozčarován a přesto se snaží nalézt alespoň nepatrnou naději. I proto je jeho poezie plná protimluvů, ve svém světě však příliš pevný bod či jistotu nenachází a snad i z tohoto důvodu se "zoufalá ústa / se marně snaží porozumět slovům". Hanzlíkova poezie dále přináší i stopy po promarněné, nanaplněné touze, čerpá z lidové slovesnosti a staví do protikladu věčná témata lidského bytí a zániku.