Blbecká poezie - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2019)
Rozsáhlý výbor z díla Ivana Wernische shrnuje všechny jeho dostupné básnické knihy z let 1971-1989. Editoři se pokusili seřadit tyto texty chronologicky až na několik výjimek. Základem publikace se stává v pravém smyslu slova Wernischova "blbecká" poezie, tedy takové texty, v nichž se objevují autorovy problematické nebo svérázné překlady lidové poezie (tzv. překrady), popěvky, průpovídky, příležitostné verše a další podobné formy, v nichž autor uplatňuje svou osobitou poetikou nejrůznější parafráze, variace nebo dokonce i mystifikace.