Vůně mandlí - Reinerová, Lenka, 1916-2008 (Současná česká próza, 2019)
Sbírka povídek, vycházejících z vlastní životní situace autorky, tvoří vzpomínkový oblouk z válečných čtyřicátých let až do počátku 21. století. Autorka svým nezaměnitelným stylem citlivě vystihuje atmosféru obklopující konkrétní lidské osudy. Některé povídky jsou reminiscencí na válečná léta, na všudypřítomný strach i lidskou soudržnost a odvahu. Jiné povídky reagují na bezvýchodnou situaci v emigraci, na pocity beznaděje, ale i touhy žít a přežít. Povídka Sklo a porcelán vypráví o zoufalství a pocitech vyhaslosti po propuštění z věznice v padesátých letech. Píše ale také o věcech každodeního života, které jí vždycky vracejí vůli prát se se životem ve všech jeho formách.