První cesta kolem světa - Cook, James, 1728-1779 (Deníky a cestopisy, 2019)
Deník, v němž anglický mořeplavec a objevitel James Cook zachytil zážitky a zkušenosti z první objevitelské cesty kolem světa. Plavba trvala Cookovi celkem tři roky a jejím cílem bylo pozorovat na Tahiti průchod Venuše roku 1769.