Faust - Turgenev, Ivan Sergejevič, 1818-1883 (Klasická světová próza, 2019)
Poetická milostná novela ve formě dopisů vypráví tragický příběh lásky s mírně fantaskním motivem. V dopisech příteli vypráví protagonista Pavel Alexandrovič o své cestě do rodného kraje a setkání s dávnou, již provdanou láskou. V jejich novém sblížení sehraje zásadní roli literatura, konkrétně Goethův Faust. A zdá se, že právě tak jako ve Faustovi, i zde přichází vyšší moc, aby zakázanou lásku bez milosti potrestala...