Asja - Turgenev, Ivan Sergejevič, 1818-1883 (Klasická světová próza, 2019)
Křehká, poetická novela o nenaplněné lásce je drobným mistrovským dílem ruského klasika. Příběh, podle dobového literárního zvyku zarámovaný jako vyprávění bezejmenného cestovatele, popisuje s laskavou empatií a citlivým psychologickým vhledem vznik a narůstání milostného citu vypravěče k ruské dívce Asje, s níž se setká v jistém malebném německém městečku - citu o to silnějšího, že zůstává nenaplněn a vlastně i nevysloven. Výsostně poetický jazyk a citlivost romantika ve zcela realistickém vyprávění jsou typické znaky Turgeněvova literárního stylu.