Město je náš les - Král, Petr, 1941-2020 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Rozsáhlý básnický konvolut jednoho z nejvýznamnějších tvůrců české poezie ve druhé polovině dvacátého i na počátku 21. století je zasvěcený tématice města v jeho nejrozmanitějších podobách. Ojedinělý opus Petra Krále sleduje básníkovo setkávání s městskými celky a proměnami, jimiž procházejí a v nichž se odráží neustále se zrychlující tep doby. Král "proplouvá" aglomeracemi zvučných jmen (Praha, Brusel, New York) jako neúnavný kosmopolita i jako ahasver, který bedlivě a spíše s nedůvěrou pozoruje jejich metamorfózy. Je svědkem tuposti davů, valících se náměstími i starobylými uličkami s takovou intenzitou, že individualita ztrácí schopnost zastavit se a vyhledat místo, jež mu dávalo prostor pro přemítání. Ztrátu intelektuální samoty násobí obavy z bezohledných developerských snah, jejichž cílem je vyčerpat všechny prázdné plochy a "postarat se" městům o novou tvář. Je tu ale nebezpečí, že po této plastice ztratí původní obličej oduševnělost i krásu inspirativního prostoru, jehož dotek bude možné oživit už jen ve vzpomínkách, na starých filmových záběrech či fotografiích.