Příběh inženýra lidských duší - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Současná česká próza, 2019)
Pokračování příběhů autobiografického hrdiny Dannyho Smiřického, který se po emigraci v r. 1968 stal profesorem literatury na univerzitě v Kanadě. Obsáhlý Škvoreckého román je pokračováním série osudů autobiografického hrdiny Dannyho Smiřického, jenž se čtenáři představil poprvé v románu Zbabělci. Zde se Danny ocitá v roli emigranta se vší izolovaností a melancholií, jež k tomuto údělu patří. Základními stavebními kameny románu jsou historky z jeho pedagogické praxe v Kanadě, jež se prolínají s návraty domů, do válečných let i do doby pozdější. Dannyho zážitky jsou konfrontovány setkáními s osudy dalších českých emigrantů a román tak reflektuje nejen vnitřní svět emigrace, ale i společenské klima v hrdinově staré i nové vlasti.