Tyršovské přeháňky : básně o lidech I : (1961–63, 1967) - Král, Petr, 1941-2020 (Čeští básníci 20. století, 2020)
Soubor textů a básní, pocházející z šedesátých let, je především inspirovaný osobností Miroslava Tyrše, českého obrozence německého původu, který se velkou měrou podílel na vzniku organizovaného tělocvičného hnutí v Čechách. Petr Král se v tomto souboru (kromě básní obsahujícím i humorně laděný, na druhé straně ale i tak trochu esejistický scénář "Věk na kliku") v surrealistickém duchu vyrovnává s mnohdy absurdní socialistickou realitou. Král jako básník vidí v Miroslavu Tyršovi nejen zakladatele sokolského hnutí, ale především uhrančivou bytost, jejíž elán a charisma je v příkrém rozporu s tehdejší šedivou a bizarní společenskou atmosférou. Zároveň však dokáže upozornit i na fakt, že oficiálně proklamované teze či přílišné zveličování úlohy vybraných osobností v dějinách mohou vést ke škodlivé adoraci a k vytváření nejrozličnějších kultů, které však pro následující generace nebudou mít už žádný význam a v jejich chápání se pak zákonitě rozpustí se do kýčovité a komické podoby.