Největší z Pierotů - Kožík, František, 1909-1997 (Současná česká próza, 2019)
Rozsáhlý román inspirovaný životní a uměleckou dráhou mistra pantomimy Jeana Gasparda Deburaua (1796-1846), který byl po své matce českého původu. Autor líčí dětství a mládí mima Jeana Gasparda Deburaua, strávené uprostřed kočovné artistické společnosti, léta čekání na výraznější umělecký úspěch a konečně i léta triumfu a uznání. V Paříži dosáhl po mnoha letech nesmírné popularity a byl milován a obdivován všemi - od prostého publika až po představitele kulturní elity tehdejší Francie. Román není životopisem v pravém slova smyslu, ale především psychologickou studií o cestě umělce za vyjádřením svých představ a poetickou básní o divadle a lidském životě.