Legenda Emöke - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Současná česká próza, 2019)
Intimně laděná novela o necitlivém zmarnění velké lásky. "Legenda Emöke" je příběhem krásné maďarské dívky, která se na odborářské rekreaci seznámí s talentovaným redaktorem, jenž je zároveň i vypravěčem této novely. Do vztahu obou protagonistů však neurvalými pomluvami zasáhne omezený pedagog a tímto jednáním jejich rodící se vzájemný cit zničí. Navíc redaktor po návratu z dovolené zjistí, že nemá sílu vzdát se pohodlného stylu života, který vede. Nesplní slib, Emöke v jejím košickém bydlišti už nenavštíví a tak se pro něho tato éterická bytost stává vzpomínkou, která však postupně dosahuje až legendárních rozměrů...