Mistr a Markétka - Bulgakov, Michail Afanas‘jevič, 1891-1940 (Klasická světová próza, 2019)
Nejslavnější autorovo dílo vydané z pozůstalosti je inspirováno atmosférou Moskvy třicátých let dvacátého století. Fantaskní román se silným sociálně-kritickým přesahem začíná snahou mladého básníka polapit Satana, který v podobě profesora černé magie rozvrací život moskevské společnosti. Poté se těžiště přesouvá na mnohovrstevný, symbolický příběh zneuznaného spisovatele a jeho oddané milenky, v němž zmíněný Satan sehraje zásadní roli. Vedlejší dějovou linii tvoří vyprávění o posledních dnech života Ježíše Krista a o vnitřním boji Piláta pontského, který je námětem spisovatelova nedokončeného románu. Nereálný, místy až groteskní děj je autorovi záminkou k vyjádření vlastního životního a filozofického kréda a naléhavou výzvou k obraně humanistických hodnot.