Edda - Heger, Ladislav, 1902-1975 (Eposy, 2019)
Český překlad eddických písní, jednoho z klenotů staroislandské i světové poezie, vychází poprvé v nezkrácené podobě. Zpěvy tohoto díla, sahajícího svými kořeny až do doby předkřesťanské, byly na Islandu zapsány v době od poloviny 12. do poloviny 13. století. Samotná sága je rozdělena do dvou obsáhlých celků, z nichž první obsahuje písně mytologické, druhý pak zpěvy hrdinské. Básně jsou ohlasem jedinečné kultury staré rodové společnosti, svědectvím o hrdinských činech, morálce, smýšlení a životě lidí.