Cvrček na krbu : pohádka o domově - Dickens, Charles, 1812-1870 (Klasická světová próza, 2019)
Klasický viktoriánský příběh s vánoční tematikou. Jímavý příběh z Anglie poloviny 19. století předkládá viktoriánskou představu o křesťanské lidské vzájemnosti, potřebě sounáležitosti a dobrotivosti, jejíž jádro tvoří pevné rodinné vztahy, které odolají lidské zlovolnosti. Je zalidněn jednoduše charakterizovanými postavami, typickými pro dickensovské příběhy, které jednak dojímají a vzrušují, jednak humorem odlehčují patetické scény ve výrazně sentimentálně idealizovaném ději. Promyšleně rozvíjený motiv svátečního vánočního kouzla, které reálný svět zaplňuje pohádkovými detaily dokresluje představu idyly minulého století tak, aby se vše v mistrném vyprávění mohlo v dobré obrátit.