Porgy - Heyward, DuBose, 1885-1940 (Světová próza v českých překladech, 2019)
Novela ze života americké černošské chudiny, příběh lásky ochrnutého žebráka a milenky uprchlého vraha, který se stal světoznámý v autorově dramatizaci zhudebněné Georgem Gershwinem v operu "Porgy a Bess". Novela vypráví příběh Porgyho, ochrnutého mrzáka, živícího se žebrotou, do jehož osamělého života vstupuje náhle zkažená a cynická Bess, milenka uprchlého vraha, která si Porgyho vybrala za svého životního druha. Síla příběhu tkví jednak v básnickém vyprávění, jednak v malebnosti obrazů z černošského života.