Alibi na příští noc - Vavrečka, Lukáš, 1987- (Současná česká próza, 2019)
Román pardubického prozaika, esejisty a básníka, bohatě využívající detektivních a kriminálních motivů, přibližuje psychologicky složité a napjaté vztahy mezi lidmi na území blíže neurčeného anonymního Města. Vavrečkovo Město má pitoreskní tvář a historické centrum s poněkud pochmurnou atmosférou. Zde se v různých dobách odehrávají čtyři komorní příběhy s kriminálními zápletkami. Epizody, jež dohromady tvoří ucelené pásmo, se střídají a prolínají. V úvodu se rozbíhá vyšetřování smrti studentky, jež byla pravděpodobně otrávena. Vyprávění je vzápětí prudce uťato a nahrazeno scénami z divadla, kde je v šatně nalezen herec, podříznutý břitvou. Poté se rozbíhají črty ze života psychicky vyšinutého mladíka, syna funkcionáře minulého režimu, a poslední námět tvoří propletené vztahy dvou sousedních rodin z předměstí. Zvolená koncepce Vavrečkovi umožňuje, aby archaizujícím a lehce dekadentním tónem zachytil děsivost a nevratnost lidského konání a vztahů, jež probíhají v rozmanitém čase na omezeném prostoru, takže zmíněné kriminální motivy mají v tomto "leporelu" až druhotnou roli.