Milenec lady Chatterleyové - Lawrence, D. H. 1885-1930 (Klasická světová próza, 2019)
Proslulý klasický román anglického autora vypovídá na svou dobu velice otevřeně o milostném vztahu aristokratky s mužem mimo vlastní společenskou třídu. V autorově podání jde o umělecký obraz dobového rozporu mezi přirozenými požadavky lidského jedince a umrtvujícím společenským kodexem. Hlavní hrdinka, manželka starého šlechtice, se stává milenkou muže z lidu, čímž neslýchaně přestoupí zákony anglické vyšší společnosti a z této společnosti proto musí být vyobcována. Ve vztahu k milenci objevuje smyslovou krásu přirozeného života, vzbouří se proti konvencím a od manžela odchází. Román je apoteózou plně a harmonicky prožívaného života mezi mužem a ženou.