Bílá garda - Bulgakov, Michail Afanas‘jevič, 1891-1940 (Klasická světová próza, 2019)
Historický román s psychologickými prvky zachycuje na osudech staré kyjevské rodiny převratné změny, jimž čelila ruská společnost na přelomu let 1918 a 1919. Děj románu se odehrává v Kyjevě mezi příslušníky vážené rodiny Turbinovových, kteří spolu s ostatními spoluobčany procházejí v tomto pohnutém období politickými zmatky občanské války a zahraniční intervence. V dramatické zkratce zachytil autor plasticky dobu, kdy se vláda ve městě měnila ze dne na den - od ukrajinského hejtmana přes povstaleckého atamana až k převzetí moci rudými oddíly. S hlubokým pochopením popisuje pocity dezorientace obyčejných prostých lidí, zaskočených překotností změn, kteří v zajetí svých morálních principů jen složitě a bolestně nacházejí postoj k nové historické skutečnosti. Osobně zažité téma občanské války neopouštělo autora po celý život a vracel se k němu v mnoha dalších dílech.