Cesta kolem světa : kterou Francesco Carletti roku 1591 v rodné Florencii započal a přes Španělsko, Panamu, Peru, Filipíny, Japonsko, Čínu, Malakku a Zeeland vykonal a v téže Florencii roku 1606 ukončil a sám pak ve dvanácti rozpravách velkovévodovi toskánskému vylíčil - Carletti, Francesco, asi 1573-1636 (Cestopis, 2019)
Vyprávění, ve kterém shrnul florentský obchodník Francesco Carletti své zážitky z cesty kolem světa, vykonané v letech 1591-1606. Popisuje svá obchodní jednání, příhody z cest či odlišnosti cizích zemí, které během svého putování navštívil.