Barbarská elegie - Valle-Inclán, Ramón del, 1866-1936 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Soubor tří románů španělského autora, jejichž podkladem jsou občanské války, tzv. karlistické. Barbarská elegie je souborný název tří románů (Bojovníci za svatou věc, Zář hranice a Sokoli zašlých let), zasazených do období tzv. karlistických válek o nárok na španělský trůn. Romány jsou nesmírně sugestivním obrazem sociálního pozadí těchto válečných událostí: přinášejí obraz především španělského venkova. Celá trilogie má jakýsi melancholický podtón, který je výrazem autorova vědomí, že ortodoxní strana, k níž on sám názorově patřil vyšla z tohoto střetnutí poražena.