Pohorská vesnice - Němcová, Božena, 1820-1862 (Božena Němcová, 2019)
Vesnická novela české klasické autorky 19. století vykresluje výrazné lidské charaktery v idylickém líčení života malé pohraniční vesničky. Ve své vesnické novele, kterou si sama autorka cenila výše než úspěšný román Babička, splétá několik lidských osudů v malé pošumavské vesnici, kde žije v přátelské symbióze šlechta i prostý venkovský lid. Jednou z dějových linií je příběh mladého osvíceného hraběte Hanuše a jeho sestřenice Jelenky. Jinou výraznou postavou je vesnická vědma, řečená Bába, a její dcera Dorla. Temný živel tu představují pytlák Sršán, osnující intriky proti mladému hraběti, a jeho divoký syn Pavel. Vztah Dorly a Pavla je další výraznou zápletkou, jejíž šťastný konec je vykoupen tragickou událostí. Podobně jako Babička i Pohorská vesnice podává romantický, idylizující obraz českého venkova a venkovského člověka s romantickými i baladickými prvky a s důrazem na osudy žen.