Nepřítel lidu : hra o pěti dějstvích : (1882) - Ibsen, Henrik, 1828-1906 (Drama, 2019)
Ibsenovo ideové drama, v němž je osamělý boj čestného lékaře metaforou obecnějšího vztahu jedince a společnosti. Hlavní postavou, vybavenou náznaky autobiografických spojitostí s autorem, je lázeňský lékař Stockmann, který kdysi objevil léčivé účinky místního pramenu a založil tak prosperitu lázní. Po čase však objevuje nebezpečné znečištění léčivé vody a snaží se před ním varovat a zjednat nápravu. Tím by však ohrozil výdělky celé obce, a tak se vážený lékař prakticky přes noc stává "nepřítelem lidu".