Znamení torza - Szymanská, Olga, 1955- (Současná česká poezie, 2019)
Druhá sbírka veršů české básnířky a publicistky směřuje k vyhraněnému formálnímu tvaru, v němž autorka řeší svůj vztah k životu, k tomu co ji provází a obklopuje. Soubor veršů Olgy Szymanské tak jako v autorčině prvotině v sobě nese rovněž duchovní rozměry, navíc však otevírá i branku do světa pudovosti a smyslového vnímání. Jsou tu záchvěvy zrození, předpovědí sudiček, ale i znamení předků, která v jakýchsi pochmurných paralelách ukazují bolestnou cestu myšlenek, přetavujících se až na samotnou dřeň těžkého a úzkostného citového pádu do hluboké propasti. Ale i v této bezvýchodnosti lze nalézt naději, i z této situace může torzo člověka povstat, i v této chvíli zvládne "uchopit něhu", která v něm ještě zbývá "a načrtnout prostor pro lásku".