Běsi - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Alegoricky laděný román s prvky tragédie i politické satiry, v němž klasik ruské psychologické prózy vykresluje atmosféru anarchistických a nihilistických skupin dobové ruské společnosti. Román, zasazený do fiktivního města carské Rusi ve 2. polovině 19. století, vypráví příběh revolučního pokusu, jenž se od začátku zvrhává v nekontrolované běsnění a vyřizování osobních účtů. Protikladnými hrdiny jsou zde idealistický, západnický intelektuál Verchovenskij, který se stane iniciátorem revolučních nálad, a jeho démonický protějšek, amorální a charismatický kníže Stavrogin, jenž se v jejich jménu neštítí krutě manipulovat ani zákeřně vraždit. Román nezastírá inspiraci skutečnými případy ze světa ruských anarchistických kroužků či dědictvím francouzské revoluce, v dalším dějinném kontextu může být vnímán i jako vizionářské předznamenání říjnové revoluce roku 1917.