Uražení a ponížení - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Klasická světová próza, 2019)
Román ruského klasika s řadou autobiografických prvků se odehrává v společensky rozvrstveném prostředí petrohradské chudiny i velkoměstské šlechty v 19. století. Hrdina si vydělává na živobytí horečnou literární činností a stejně jako Dostojevskij i on reflektuje ve své práci významné otázky, otřásající jeho rozumem i srdcem. Nejvíce ho trápí poměr mezi dobrem a zlem, problém očistné úlohy bolesti a utrpení, osobní čestnost, sebeobětování, láska i smíření s osudem. Nikoho z jeho hrdinů nenapadne, aby bojoval proti škůdcům lidského štěstí, ale uspokojují se jen tichým odporem a pokorným utrpením. Jejich trápení zůstává bez pomsty i bez naděje.