Výrostek - Dostojevskij, Fedor Michajlovič, 1821-1881 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Méně známý román ruského klasika představuje nejednoznačného mladého hrdinu s jeho marnou touhou vymanit se z celoživotního ponížení. Vypravěčem a protagonistou dějově košatého románu, jenž zůstává ve čtenářském povědomí neprávem ve stínu ostatních Dostojevského románů, je mladík Arkadij Dolgorukij, který má po truchlivém dětství ponižovaného nemanželského dítěte jediný životní cíl - získat bohatství a nezávislost. Odpoutá se od matky a v jeho snaze žít na vysoké noze ho podpoří kníže Sokolskij. Ten však má ke svému "přátelství" vlastní pohnutky a Arkadij se dočká ještě hlubšího ponížení. Neslavně se vyvíjí i Arkadijův pokus urovnat vztahy s otcem, jejž jako dítě téměř nepoznal, stejně jako jeho snaha zorientovat se ve společnosti plné intrik a přetvářek. Dostojevskij zde mistrně představuje nejednoznačného, zmateného a naivního hrdinu s dobrým jádrem, které se však nemůže projevit, dokud Arkadij nevymění svou "velkou ideu" o zbohatnutí za zralejší životní cíl.