Černý kolotoč - Hanzlík, Josef, 1938-2012 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Básnická sbírka výrazného představitele české poezie šedesátých let, v níž velmi nesmlouvavě vyjadřuje své životní pocity a vrací se ke krutým skutečnostem války, v jejichž protikladu oslavuje milostný cit. Sbírka básní, napsaná civilním tónem se zřetelným lyrickým akcentem, staví do poředí racionální úvahy, dotýkající se časů minulých i soudobých a komponovaných se silným citovým zaujetím. V tomto pojetí se odrážejí postřehy, do kterých se promítají intimní motivy i realistické existenciální prvky, podbarvené osobitými kadencemi s rytmickým taktem, a to jak v řeči volné, tak i vázané. Básníkův pohled na svět tkví ovšem i v nekompromisním odhalování zásadních protikladů: objevuje se například v titulní skladbě, kde se střídají v rychlém tempu válečné obrazy s pouťovými atrakcemi, malované střelnice připomínají panoptikum "parádních vrahů" a chvilková radost ve vyzdobeném městečku nedokáže překonat tísnivou astmoféru, v níž černou barvu nejistoty podtrhuje pronikavý zvuk sirén.