Výchova dívek v Čechách - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2019)
Osobitý mnohovrstevný román zachycuje v rámci zdánlivě autentické výpovědi společenskou realitu počátku devadesátých let 20. století. Základním pojítkem je tragický příběh mladé dívky z rodiny novodobého zbohatlíka, který se prolíná s groteskně laděnou výpovědí o poměrech na našich školách a s ironicky pojatým milostným románem mladého učitele, jenž zároveň píše knihu. Autor dovedně využívá ironie a sebeironie, mystifikuje a zároveň šikovně uplatňuje autentické autobiografické prvky. Ironie, sebeironie, invence a hlavně důkladná znalost jazyka, jeho stylotvorných sémantických a gramatických prostředků, jsou ostatně charakteristické pro celou tvorbu tohoto autora.