Účastníci zájezdu - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2019)
Svižný a vtipný román nabízí pohled na českou společnost poloviny devadesátých let a na dopad hluboké společenské proměny na příslušníky nejrůznějších vrstev. Námětem je turistický zájezd na italský Jadran, kterého se účastní jak spisovatel jako vypravěč, tak i reprezentanti různých společenských vrstev, které změna politických poměrů nějakým způsobem zasáhla. Autor je bystrý pozorovatel a obratný vypravěč, dialogy jsou živé a projevy účastníků zájezdu působí opravdu autenticky.